Lovas hagyományok ápolása Tatabányán – Síkvölgyi Lovasnapok 2019-2020. TOP-7.1.1-16-H-ESZA-2019-00603

2019.08.10

A projekt célja:

A Síkvölgyi Lovardában 10 évvel ezelőtt útnak indított Lovasnapok rendezvény új lendületet kapjon és új elemekkel kibővítve hozza közelebb a lovakat, a lovas hagyományokat a tatabányai lakossághoz, családokhoz, gyerekekhez, közösségekhez. Az Eszterházy Lovasklub Egyesület 2019-ben 11. alkalommal rendezi meg a programot. Az elmúlt rendezvények során a hangsúly a lovassportok, lovas hagyományok, a lovakkal való foglalkozás sokszínűségének megismertetésén volt, látványos bemutatók segítségével. A rendezvény két napja az elmúlt években a verseny iránt megnövekedett érdeklődésre tekintettel két, más-más célcsoporthoz szóló esemény. Szombaton regionális díjugrató versenynek ad otthont a lovarda, vasárnap pedig lovas programokkal várja a lovak iránt érdeklődőket. A pályázattal a 2019-2020-as rendezvények második napi programjait kívánjuk megújítani, színesíteni, de a két napot a lovaskultúra és a lovashagyományok ápolása, átörökítése, megismertetése szempontjából komplex egészként kezelve.

Célunk, hogy Tatabánya lakossága testközelben élhesse meg a lovakkal való évezredes együttélés élményét. Közel szeretnénk hozni azt a nemzeti örökséget, amelyet elődeink hagytak ránk és a mi felelősségünk annak megőrzése, továbbadása, megismertetése. Ennek érdekében programjaink közreműködői az országban e területen fellelhető legautentikusabb előadók, hagyományőrzők.

A projekt összköltsége: 3 600 000 Ft

Elnyert támogatás: 3 600 000 Ft

Támogatási intenzitás: 100 %

A projekt megvalósításának kezdete: 2019.03.29.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2021.09.30.


Projekt előrehaladás (2021. 08. 20.)

A 11. Lovasnapokat 2019. augusztus 10-11-én rendeztük meg. A rendezvény első napján a megszokott díjugrató verseny, a második nap délelőttjén Fogatos baráti találkozó, akadály és vadászhajtás zajlott, délután hagyományőrző lovas családi napon vehettek részt a kilátogató érdeklődők.

A nap programjában helyet kapott Kelemen Zsolt és lovasíjászainak bemutatója és interaktív játszóháza, íjászok tábora, csikós, dámalovas és fríz bemutató. A lovarda lovainak felvezetésével fajtabemutató színesítette a programot. Játszóház, fajátszótér, lovaglási és lovaskocsikázási lehetőség várta a résztvevőket.

Valamennyi program ingyenes volt.

Projekt előrehaladás (2021. 01. 20.)

A projekt keretében megvalósítandó 12. Síkvölgyi Lovasnapok előkészítésével kapcsolatban elkészítettük a rendezvény programtervét, felülvizsgáltuk a benyújtott szakmai tervet, az alapján meghatároztuk a pályázati tervhez illeszkedő tartalmat. Összeállításra kerültek a lehetséges programelemek, a lehetséges meghívható közreműködők, a tematikához illeszkedő fellépők köre és meghatározásra kerültek az ehhez szükséges előkészítő feladatok.

A COVID 19 világjárvány miatt 2020. évben programunk elmaradt, 2021. évben valósítottuk meg a pályázatunkban 2020. évre tervezetteket. A tervezéskor kiemelt figyelmet fordítottunk a pandémia okozta változó környezetre és feltételekre.

Projekt előrehaladás (2021. 09. 12.)

A Síkvölgyi Lovasnapok 12. alkalommal került megrendezésre Tatabányán a Síkvölgyi Lovardában, az Eszterházy Lovasklub szervezésében. A rendezvény mára mind a lovasok, mind a lovat szerető közönség körében ismert és kedvelt eseménnyé vált. A program előkészítését és lebonyolítását nehezítették a COVID 19 világjárvány kapcsán hozott kormányzati korlátozó intézkedések, de rendezvényünk jellegéből adódóan eleget tudtunk tenni a kereteknek.

Az első napi díjugrató versenyt követően fogatos akadály és vadászhajtással telt a délelőtt, délután lovas bemutatókkal készültünk: dámalovas és huszár bemutató, szabadon idomító, csikósok, íjászok és lovasíjászok valamint a lovarda lovasainak lovaskarusszelje biztosította a látványos programot.

Saját tapasztalásra, saját élmény szerzésére biztosítottunk lehetőséget az egészen kicsiktől a felnőttekig, minden korosztálynak: volt lovarda olimpia, kézműves foglalkozás - játszóház, honfoglalás-kori tábor, hagyományos íjászat, fajátszótér huszáros, lovas játékelemekkel, kovácsbemutató és ólomöntés, lovaskocsikázás, lovagoltatás. Az olimpiai öt próbát teljesítő gyerekeknek ajándékkal kedveskedtünk.

Első alkalommal hirdettünk gyermekrajz pályázatot, "Ha nagy leszek, lovas leszek" címmel. A felhívásra 40 rajz érkezett, 6-16 év közötti gyerekektől. 3 korcsoportban díjaztuk 1-3 helyezéssel és különdíjakkal az alkotókat, a rajzokat a rendezvény helyszínén kiállítottuk és előzetesen a www.sikvolgyilovarda.hu oldalon bemutattuk.

Projektzárás (2021.09.30.)

A projekt utolsó lépéseként megtörtént a projektzárás és a 6. szakmai (záró) beszámoló, illetve a pénzügyi záró beszámoló benyújtása.